Garantálnák a szőlő- és bortermelők biztonságát

Tekintve, hogy az elmúlt esztendőben több borvidéken a szőlő jó minősége dacára is csökkentek a szőlőfelvásárlási árak, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) tervezetet dolgoz ki a szőlőértékesítés szabályozására. A szőlő- és borágazati stratégiával összhangban álló, az idei szüretre már érvényes új szabályok tervezetét a szervezet tanácsülésén vitatták meg.

 

A szőlész-borász szakmaközi szervezet a 2017-es szüret zökkenőmentes lebonyolítása érdekében augusztusra új típusú árprognózis közzétételét tervezi. Az új számítási módszertan bortípusonként határozná meg az irányadó felvásárlási árakat, külön kezelve az eredetvédelmi kategóriákat is. A számítások a várható termésre és az aktuális készletekre vonatkozó adatok mellett az elmúlt évi felvásárlási árakat és a termelési költségeket is figyelembe vennék.

Az elképzelések szerint a készletek pontos meghatározása érdekében a 100 hl-nél több bort előállító termelőknek június 15-éig kell elkészíteniük a május végi állapotra vonatkozó készletfelmérésüket. Az adatokat a hegybíróknak kell majd megküldeniük. A meghatározó helyi fajták tavalyi felvásárlási árait szintén a hegybírók gyűjtenék be – mondta el Légli Ottó, a HNT elnöke.

A HNT régóta keres megoldást a szüreti időszakban jelentkező feszültségek feloldására. Az elmúlt évek gyakorlata megmutatta, hogy a termésbecslésen és árprognózison túl további intézkedésekre van szükség. A tanácsülésén a szervezet az ún. szőlőfelvásárlási szakmaközi szerződés bevezetésének elvét is elfogadta. A közösségi jog adta lehetőségekkel élve, a piac átláthatóságát biztosítandó, a HNT a jövőben nyílt ajánlattételre és mintaszerződés megkötésére kötelezné az érintetteket. A már szerződéses kapcsolatban álló szőlőtermelőknek és borászatoknak a tervek szerint nem kellene majd új szerződést kötniük – ismertette a tervezett további intézkedéseket Frittmann János, a HNT Szakmaközi Bizottságának elnöke.

Jelenleg zajlik az intézkedéscsomag részleteinek kidolgozása, amelyről várhatóan március végén dönt a szakmaközi szervezet. Ezt követően a Földművelésügyi Minisztérium minden termelőre kiterjesztheti a döntést.

Az intézkedés növeli a kiszámíthatóságot, és mindkét félnek lehetőséget ad a tervezésre: a szőlőtermelők legkésőbb a szüret kezdetéig biztosak lehetnek abban, hogy kinek, milyen áron és milyen szállítási feltételek mellett tudják értékesíteni a termését, a borászatok pedig az eddiginél jobban tudják tervezni és az igényeikhez tudják szabni felvásárlásaikat.