Márton napi Borfesztivál

Idén Szent Márton születésének 1700. évfordulóját ünnepeltük, és különösen jó hangulatban telt a Márton napi Borfesztivál a Gellért Szállodában. Szerencsés egybeesés, hogy a VI. Márton napi borfesztivál pénteki napja, amely szakmai partnere a Bor és Piac magazin, éppen Márton napra esett.

 Idén Szent Mártont, az újbor bíráját, a szőlősgazdák védőszentjét, valamint a gasztronómia védőszentjeit idézte meg a rendezvénysorozat: mások mellett a cseh sörök, a szakácsok, pincérek, az érlelt sajtok és a szőlőművesek védőszentjeinek mítosza ihlette a borfesztivál programjait.

Két estének egy-egy borászati szaklap volt a partnere: a Bor és Piac pénteken, Szent Márton születésnapján látta vendégül az érdeklődőket.

Lapunk meghívására bemutatkozott a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka versenyünk 8 döntőse – köztük a legszebbnek választott szekszárdi Mészáros Borház és Pince és a legszebb kisbirtok, a Szent Donát Birtok a Balatonfüred-Csopaki borvidékről. Rajtuk kívül 41 borászat állított ki, valamint a Magyar Bor Intézetszíneiben határon túli termelők nedűit is megkóstolhatták az érdeklődők.

A kínálat a könnyed, reduktív újboroktól a nagy vörösökön át a tokaji különlegességekig terjedt, illetve három pálinkaház párlatait is meg lehetett ízlelni.

A remek hangulatot képgalériánkkal próbáljuk visszaidézni.

Fotó:Dékány Tibor