Furmintok Veronában

Idén 50. alkalommal rendezték meg a VinItaly-t Veronában. Az április 10-i megnyitót megtisztelte jelenlétével Sergio Mattarella az Olasz Köztársaság elnöke. A bor és szeszes italok kiállítására 4.100 kiállító és a világ 140 országából érkező kereskedő jelentkezését fogadták el. A második nap díszvendége Matteo Renzi miniszterelnök úr volt.

 Idén 50. alkalommal rendezték meg a VinItaly-t Veronában.  Az április 10-i megnyitót megtisztelte jelenlétével Sergio Mattarella az Olasz Köztársaság elnöke. A bor és szeszes italok kiállítására 4.100 kiállító és a világ 140 országából érkező kereskedő jelentkezését fogadták el. A második nap díszvendége Matteo Renzi miniszterelnök úr volt.

Kiadónkat érte az a megtiszteltetés, hogy  Mathiasz János szőlőnemesítőnk dédunokája, Mathiasz Janina felkérésére a hazai borok népszerűsítése érdekében előadást tartson Veronában.  Dr. Paczolay Péter római rendkívüli és meghatalmazott nagykövet köszöntötte az előadáson megjelenteket, Hamvas Béla gondolatait is segítségül hívva. Majd Bozzai Zsófia az “Aranyló Furmint” címmel tartott egy prezentációval egybekötött 11 tételes borkóstolót.  Az előadás módszertana külön elismerést érdemel, hiszen  három  “Master of Wine” véleménye is alátámasztotta az elhangzottakat.

fotók: Bozzai Attila

A kínált borsort Garamvári 2013-as pezsgője vezette be, amely a Média Pezsgője kitüntetést is elnyerte. Ezt követte a Pajzos Tokaj 2014-es reduktív “T” Furmintja, a Tokaj Kikelet könnyedebb löszös talajon termett 2013-as tétele, az  Erzsébet Pincészet 2013-as Király dűlőről válogatott furmintja, az RWZ Pirkad nevű különlegessége, Szepsy István Szent Tamás dűlőben nevelkedett, 13-ban szüretelt Furmintja. Majd átkóstoltunk a Balatonfüred-Csopakra. Először a Szent Donát pince 13-as Márga furmintját, majd Jásdi István 13-as csopaki hordómintáját kóstoltuk. Ezután Somlóról a Tornai pincészet 2011-es Apátsági furmintja következett. Desszertborként pedig a 2012- ben és ‘13-ban “Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” címet nyert pincészetek közül a Patricius 13-as késői szüretelésű Katinkája és a Tokaj Hétszőlő 2008-as 5 puttonyos aszúja zárta a sort.

Az előadást az április 23-24-i hétvégén esedékes Tokaji Borárverésre szóló meghívó zárta.