Indul a Nagy Egyetemi Borteszt

Április 8-án a Budapesti Corvinus Egyetemen veszi kezdetét a Nemzeti Bor Maraton kísérőrendezvény-sorozata. A hallgatók a borkóstolás trükkjeiről és a borászati, borfogyasztási trendekről is ismereteket szerezhetnek.

2015. május 23-án indul az év egyik legnagyobb országos közösségi rendezvénye, a Nemzeti Bor Maraton. Ezen esemény kiemelt programjaként rendezik meg az ország három, a borturizmushoz, valamint a szőlészeti és borászati ágazathoz kötődő nagy egyetemi városában – Budapesten, Szegeden és Pécsett – az első Nagy Egyetemi Bortesztet, 2015 tavaszától. A kutatás, mint ahogyan már beszámoltunk róla, egy speciális applikáció segítségével valósul meg.

A teszt következő állomása a Budapesti Corvinus Egyetem, ahol közel 350 hallgató vesz részt a programban április 8-án délután.

A Nagy Egyetemi Borteszten a köszöntőket (Dlusztus Imre borászati szakíró, Balla Attila programigazgató, Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium Eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára és Dr. Sümegi Zsombor, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szakmai igazgatója) követően Horváth Péter, az Innnomedio Kft. ügyvezetője ismerteti az applikáció működését. Ezután Koch Csaba borász, az Év Pincészete 2014 tulajdonosa, a Nemzeti Bor Maraton borszakmai nagykövete tart előadást a borfogyasztói és borkészítési trendekről.

Maga a teszt a fogyasztói szokások előzetes felmérésével kezdődik, majd Herczeg Ágnes, a Wine and Spirit Education Trust minősített oktatója tart kóstolástechnikai tréninget, a NÉBIH képviseletében pedig Barátossy Gábor és Buránszki György ismerteti a borhibákat, borbetegségeket.

A hungarikum borsor bemutatását kóstolását és a mobilapplikációban törénő értékelését Kielmayer Kristian, az Országos Borsszakértő Bizottság tagja vezeti.